miércoles, 7 de noviembre de 2007

...¿Comunisme?...

Des de fa temps, sembla ésser que a llatinoamèrica pujan molts governs de caire socialista com per exemple els de : Bolivia, Venezuela o el que ja és un clàssic: Cuba.

Hi ha qui pensa que el sistema de govern d' aquests païssos és comunista, però jo no estic d'acord.

És habitual que sempre que es critica una dictadura feixiste com ara la de Franco, els de detres et facin referència a Stalin i el comunisme de la unió soviètica, però és una errada important ja que a Rússia no hi va haver comunisme sinó una dictadura socialista.

És bo el comunisme? doncs depend. Per una part trobem el Martxisme i la seva dictadura del proletariat per arribar a assolir el poder mitjançant un govern sindicalista. On fa fallida? segons Bakunin, el "obrers més preparats" o sindicalistes, finalmente acabarien per aburguesar-se i tot s'aniria a norris.
Per un altre banda trobem la feina d'en Makarenko i la comunitat 'Gorki' on els infants orfes estudiaven i aprenien feines artesanals que va permetre a la comunitat ésser auto-suficient. Encara que un pèl militaritzada, hi havia una gran autogestió i els problemes es parlaven a les assamblees on el col.lectiu jutjava i decidia les solucions i àdhuc impossava càstigs.

Així doncs, es pot parlar de comunisme a Rússia, Cuba, Venezuela? jo diria que no.
Si el poder és concentrat per un govern de caire militar i hi ha la figura d'un president, ja parlem d'una dictadura socialista o aquesta és la meva opinió.

La il.lustració representa a Hugo Chavez, president i pallaso (pel seu programa "Aló Presidente" on la llibertat d'opinió és sesgada i perquè li agrada ésser sempre el centre d'atenció) resistint-se a deixar anar al altre barri a tot un fantasma del "comunisme" el cubà Fidel Castro, només perquè necessita la imatge del pobre iaio per auto-promocionar-se com el seu succesor.

2 comentarios:

Unknown dijo...

jejej que bueno!1

vale vale...no he puesto más dibujos pero tengo un motivo para eso que ya te contaré de 16.00h a 16.05h y sin alcohol...

Aïnhoa dijo...

Totalmente de acuerdo!!!
El problema es que la gente ve las cosas blancas o negras y hace la facilisima regla de tres de fascismo=malo
comunismo=bueno
Estaria bien que gente como esta leyera tu articulo, aunque como es eso de d´on no hi ha no hi raja??
Saludos amigo Aitorrrr